Reševalci in policija v ruševinah iščejo morebitne žrtve, doslej pa so oskrbeli več deset poškodovanih.

Na severu ameriške zvezne države Teksas je po poročanju BBC-ja v neurjih in tornadih umrlo sedem ljudi, v Arkansasu pet, v Oklahomi dva, v Kentuckyju pa en človek.

Več delov ZDA so v noči na soboto prizadeli tornadi, ponekod pa je padala toča v velikosti teniške žogice. V Oklahomi je bil eden izmed tornadov po prvih ocenah tretje stopnje na petstopenjski lestvici. Tornadi te klasifikacije lahko dosežejo hitrost do 265 kilometrov na uro.

Po podatkih ameriške televizijske mreže CNN je bilo v nedeljo zvečer brez elektrike skoraj 500.000 ljudi v devetih ameriških zveznih državah. V več regijah so razglasili izredne razmere.

V okrožju Cooke v bližini Dallasa je močan veter uničil servisno območje avtoceste in opustošil območje s prikolicami, zaradi česar je po navedbah tamkajšnjega šerifa umrlo sedem ljudi, med njimi štirje otroci.

V Teksasu je bilo v neurjih uničenih na stotine hiš, je povedal guverner zvezne države Greg Abbott. Dejal je še, da je več kot tretjina okrožij v tej zvezni državi razglasila stanje naravne nesreče.

Strokovnjaki vse večje število naravnih nesreč v ZDA, kot so neurja, poplave in gozdni požari, pripisujejo posledicam podnebnih sprememb. Po podatkih ameriške nacionalne meteorološke službe se je v zadnjih letih povečala tudi pogostost tornadov. Letos so jih našteli že 800.