Gre sicer za dokumente, ki jih je Trumpu ministrstvo za pravosodje ponujalo nazaj že konec avgusta.

Agenti FBI-ja so zasegli okoli 11.000 strani dokumentov, med njimi približno sto z oznako zaupno, do katerih nekdanji predsednik ni bil upravičen.

Nacionalni arhivi v skladu z zakonodajo zahtevajo nazaj tudi dokumente, ki niso zaupni. Predsedniki so doslej po odhodu iz Bele hiše pustili za seboj vse, kar je potem romalo v Nacionalne arhive.

Ministrstvo za pravosodje je po uvodni preiskavi ugotovilo, da so agenti odnesli s seboj papirje, ki se lahko opredelijo kot Trumpova zasebna last.

To je približno 300 strani dokumentov, med katerimi je na primer razvpito pismo osebnega zdravnika iz leta 2016, da bolj zdravega človeka, kot je Trump, svet še ni videl.

Pa tudi različni dokumenti o številnih tožbah, v katere je zapleten, davčni dokumenti, pogodba o poravnavi tožbe med Trumpom in poklicnim združenjem za golf PGA, računi za pravdne stroške in podobno.

Ministrstvo mu je to hotelo vrniti že 30. avgusta, vendar je Trumpova sodnica na Floridi Aileen Cannon to ponudbo izkoristila, da utemelji potrebo po imenovanju posebnega neodvisnega pravnega strokovnjaka za pregled zaplenjenih dokumentov.

Cannonovo je na položaj imenoval Trump, njene odločitve v primeru pa so po mnenju velike večine pravnih strokovnjakov ZDA povsem pristranske v korist Trumpa in ne bodo vzdržale presoje višjih instanc.

Zvezno prizivno sodišče v Atlanti je na primer že sklenilo, da Dearie nima pravice do dostopa do 100 tajnih dokumentov, ki lahko ostanejo predmet preiskave ministrstva, na kar so se Trumpovi odvetniki pred kratkim pritožili na vrhovno sodišče ZDA.

Dearie je Trumpovim odvetnikom tudi naročil, da mu povedo, ali so omenjeni dokumenti tajni ali je bila oznaka tajno z njih umaknjena, Cannon pa je posredovala in rekla, da jim tega ni treba.

Trump namreč javno trdi, da dokumenti niso tajni, ker je to oznako sam umaknil. Za televizijo Fox je dejal, da predsednik to lahko stori že s tem, da na to zgolj pomisli.

Njegovi odvetniki tega na sodišču ne upajo povedati, ker se bojijo posledic za svoje kariere, potem ko bo potrjeno, da je res odnesel iz Bele hiše dokumente, ki jih ne bi smel. Če Trumpa vmes ne bo rešila konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA, potem je taka potrditev le še vprašanje časa.