Kot je še dejal v podkastu All-In, objavljenem v četrtek, bi morali diplomanti zeleno karto dobiti samodejno ob diplomi, da bi lahko ostali v ZDA. To bi moralo po njegovih besedah veljati tako za diplomante dvoletnih študijskih programov kot za tiste, ki bodo končali doktorski študij.

Zelena karta tujim državljanom omogoča, da živijo in delajo v ZDA, in je korak na poti do državljanstva.

Trump je zeleno karto za diplomante obljubil nekaj dni po tem, ko je njegov tekmec na volitvah predsednik Joe Biden z izvršnim ukazom legaliziral status za 500.000 zakonskih partnerjev ameriških državljanov, ki jih zvezni agenti za priseljevanje ne bodo mogli izgnati iz ZDA.

Na začetno vprašanje v podkastu, ali obljublja, da bo pomagal v ZDA uvoziti najboljše in najspretnejše z vsega sveta, je Trump odgovoril pritrdilno. Dodal je, da pozna zgodbe ljudi, ki so diplomirali na najboljših ameriških univerzah in kolidžih in so želeli ostati v ZDA, a niso mogli, zato so se vrnili v domovino in tam postali multimilijarderji. Dejal je tudi, da ameriška podjetja potrebujejo pametne ljudi.

Trump je poznan po ostrih stališčih do priseljencev. V prvem predsedniškem mandatu med letoma 2017 in 2021 je odredil gradnjo zidu na meji z Mehiko in omejil vstop za ljudi iz več večinoma muslimanskih držav.