Bosta pa imela nagovora trenutni predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris.

Trump je v izjavi, v kateri je sporočil, da je odpovedal novinarsko konferenco, ponovil, da ga je Biden na volitvah leta 2020 premagal z "volilno prevaro". To je označil za "zločin stoletja".

Poudaril je še, da leto dni po napadu na kongres politične rane še zdaleč niso zaceljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav na dan obletnice ne bo imel novinarske konference, bo Trump o nekaterih "pomembnih temah" govoril na zborovanju v Arizoni, predvidenem za 15. januar. Te "teme" so zdaj dobro znane že vsem Američanom. Čeprav je proti Bidnu izgubil za več kot sedem milijonov glasov, Trump še vedno trdi, da je novembra 2020 zmagal na volitvah.

Bosta pa sodržavljane iz Kapitola v četrtek nagovorila predsednik Biden in podpredsednica Harris. "Predsednik bo govoril resnico o tem, kaj se je zgodilo, ne pa laži, ki jih nekateri od tedaj širijo. Govoril bo o nevarnosti, ki jo to predstavlja za vladavino prava," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Američani bodo v četrtek zaznamovali prvo obletnico napada na zvezni kongres, ki so ga izvedli privrženci nekdanjega predsednika ZDA Trumpa, ker jih je prepričal, da je volitve proti Bidnu izgubil zaradi prevare. Leto dni pozneje so sicer Američani glede tega vprašanja še vedno podobno razdeljeni, kot so bili.

V kongresu je 6. januarja lani potekala formalna razglasitev izida predsedniških volitev. Napadalcem je uspelo proces na kratko prekiniti, vendar ne ustaviti.

Zaradi napada na ameriški kongres so umrle štiri osebe, eden od kongresnih policistov pa je za posledicami poškodb umrl naslednji dan. Ranjenih je bilo več sto kongresnih policistov. Pravosodno ministrstvo ZDA je sprožilo kazenski pregon več kot 700 oseb, ki so jih identificirali kot napadalce. Obsojenih jih je bilo več kot 70.