Dan prej, v torek, se je na državno sodišče pritožil tudi glede prepovedi kandidature v zvezni državi Maine.

Vrhovno sodišče Kolorada je 19. decembra s tesno večino štirih glasov proti trem odločilo, da Trump leta 2024 ne bo mogel nastopiti na volitvah republikanske stranke, ki bo 5. marca izbirala svojega predsedniškega kandidata, ker je pozival svoje privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021.

S tem naj bi kršil 14. dopolnilo k ustavi, ki je bilo sprejeto po državljanski vojni in državnim uradnikom, ki so se udeležili vstaje ali upora, prepoveduje izvolitev na položaje.

Enako odločitev so konec decembra sprejele tudi pristojne volilne oblasti v zvezni državi Maine. Odločitvi v obeh državah sta sicer začasno zadržani, dokler se ne razrešijo pravni spori v zvezi s tem.

V torek se je Trump v skladu z napovedmi že pritožil na državno sodišče v Mainu, češ da je državna sekretarka države Shenna Bellows, ki je tudi najvišja uradnica za volitve v tej zvezni državi, pristranska in nima pravnih pristojnosti za sprejemanje tovrstnih odločitev.

Pričakovana je bila tudi njegova pritožba glede Kolorada na zvezno vrhovno sodišče, ki so jo njegovi odvetniki vložili v sredo. V njej pozivajo sodnike, med katerimi prevladujejo konservativci, naj razveljavijo odločitev koloradskega vrhovnega sodišča, češ da o primernosti kandidatov za predsednika ZDA lahko odloča le kongres, ne pa državna sodišča.

Če bi odločitev obveljala, bi se po mnenju Trumpovih odvetnikov prvič v zgodovini ZDA zgodilo, da bi pravosodje preprečilo volivcem glasovanje za vodilnega predsedniškega kandidata katere od večjih strank, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pritožbe proti Trumpu na podlagi 14. člena ustave so bile sicer vložene tudi v več drugih zveznih državah. Sodišči v Minnesoti in Michiganu sta denimo nedavno odločili, da Trump tam lahko ostane kandidat, še piše AFP.