Gre za kazenski postopek zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020, poroča ameriška televizija NBC.

"Sodnica je v bistvu rekla, da nimam pravice govoriti. Odvzeli so mi pravico do govora. Sem kandidat, ki se poteguje za položaj in ne smem govoriti," je odločitev sodišča novinarjem po svoje razlagal Trump, ko je v torek prispel na sodišče v New Yorku, kjer ga državna pravosodna ministrica Letitia James toži za 250 milijonov dolarjev zaradi poslovnih prevar.

Trump je ponedeljkovo odločitev sodnice že pred tem označil za protiustavno in napovedal pritožbo, ki jo je v torek potem tudi vložil.

Zvezna sodnica Tanya Chutkan je sicer odločila, da je v primeru postopka "vsem zainteresiranim strankam, vključno s strankami in njihovimi zagovorniki, prepovedano dajati kakršne koli javne izjave ali drugim naročati, naj dajejo javne izjave, ki so usmerjene proti posebnemu tožilcu ali njegovemu osebju, odvetnikom, osebju sodišča in kateri koli osebi, ki bi lahko pričala v postopku".

Sodnica je razložila, da ne gre za prepoved kritiziranja vlade, ministrstva ali ministra, četudi Trump govori, da gre za politično motiviran proces. Lahko kritizira tudi politične tekmece in druge.

"Nesporne navedbe tožilstva dokazujejo, da je obtoženec posameznike, povezane s tem primerom, nadlegoval in jim grozil. Obtoženec ni sporočal le tega, da je po njegovem prepričanju postopek nezakonit, ampak tudi, da so vsi vpleteni lažnivci in banditi ali da si zaslužijo smrt. Takšne izjave predstavljajo neposredne grožnje," je menila sodnica.

Trump se spopada s sodnim procesom na Floridi zaradi zaupnih dokumentov, ki jih je nepooblaščeno odnesel iz Bele hiše, s civilno tožbo v New Yorku in kazenskim pregonom v New Yorku zaradi plačila za molk pornografski igralki ter v Washingtonu zaradi spodnašanja izida volitev 2020. Vse obtožbe je označil za lov na čarovnice in politični pregon.