V primeru obsodbe mu grozi do dve leti zapora in denarna kazen v višini 200.000 dolarjev.

Navarro je bil med prvimi, ki so sprejeli Trumpove navedbe o ukradenih predsedniških volitvah novembra 2020, in je sodeloval v prizadevanjih za spreobrnitev izida volitev, na katerih je Joe Biden premagal Trumpa.

Obtožnica zajema dve točki zaničevanja kongresa v smislu zavračanja uradnega poziva, za kar je zagrožena zaporna kazen po največ leto dni za vsako. Taka usoda je iz istega razloga doslej doletela že nekdanjega Trumpovega svetovalca Steva Bannona.

Trumpovi privrženci so 6. januarja lani napadli zvezni kongres, da bi preprečili formalno potrditev Bidnove volilne zmage, potem ko jih je Trump od novembra 2020 podžigal s trditvami o velikih volilnih prevarah, ki so jih sicer zavračali tudi člani njegove vlade.

Navarro je očitno vedel, kaj ga čaka, saj je v četrtek zvečer na televiziji MSNBC jezno napovedoval Trumpovo vrnitev na oblast in republikanski prevzem večine v kongresu, nakar da bodo opravili z vsemi demokrati na čelu z Bidnom, proti kateremu bodo vlagali ustavne obtožbe. Navarro sicer ni znal razložiti, zakaj bi bila potrebna ustavna obtožba, dejal je le, da zaradi Ukrajine in zaradi izdaje ZDA na meji z Mehiko.

FBI je Navarru pred kratkim izročil poziv na zaslišanje pred veliko poroto, sam pa je nemudoma vložil tožbo proti kongresnemu odboru, ki preiskuje ozadje napada 6. januarja lani. Ta bo prihodnji teden začel javna zaslišanja in predstavil odkritja preiskave.