Kot je sporočila, je na morju rešila skupno 73 prebežnikov, ki so pluli blizu turške jugozahodne obale.

Po informacijah, ki naj bi jih turška obalna straža pridobila po pogovoru s prebežniki, je grška obalna straža prebežnikom pobrala dragocenosti in jih premestila na štiri plovila v bližini turških voda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebežniki so v nedeljo z lesenim čolnom izpluli iz libanonskega mesta Tripoli proti Italiji, v bližini otoka Rodos pa jim je zmanjkalo goriva in naj bi za pomoč zaprosili grške oblasti. Grška obalna straža je, namesto da bi jim nudila pomoč, domnevno pobrala dragocenosti in jih premestila na štiri plovila ter jih pustila v bližini turških voda, trdi turška stran.

Grške oblasti redno zanikajo očitke Turčije, medijev, nevladnih organizacij, ne nazadnje pa tudi evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson o nezakonitem vračanju prebežnikov oziroma tako imenovane pushbacke (potiske nazaj). To je nezakonita praksa prisiljevanja prebežnikov, da zapustijo državo, ne da bi lahko zaprosili za azil.

Po drugi strani so v preteklosti Atene Ankaro že večkrat obtožile, da ne spoštuje dogovora z EU-jem o migracijah iz leta 2016, v skladu s katerim mora Turčija v zameno za finančna sredstva, ki jih je prejela od EU-ja, ostreje nadzorovati svoje meje in nazaj sprejeti vse prebežnike, katerih prošnja za azil je bila v Grčiji zavrnjena.