Obsojenec je zgradil blok v pokrajini Sanliurfa na jugovzhodu države, ki se je med uničujočim potresom februarja lani zrušil in pod seboj pokopal 34 ljudi.

Pri gradnji stanovanjskega bloka obsojenec po ugotovitvah sodišča ni upošteval gradbenih standardov na potresno ogroženem območju. V zrušenju objekta med potresom je umrlo 34 ljudi, vključno z Demirerovim sinom, deset pa jih je bilo poškodovanih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sodišče je na podlagi obtožb povzročitve smrti in poškodb iz hude malomarnosti gradbeniku naložilo 18 let, pet mesecev in 15 dni zapora. Gre za prvo obsodbo v povezavi s smrtonosnim potresom na jugovzhodu Turčije februarja lani, v katerem je umrlo več kot 53.500 ljudi. Skupno je bilo prizadetih približno 14 milijonov ljudi v enajstih pokrajinah, uničenih pa skoraj 40.000 stavb.

V povezavi s potresom je bilo na turška sodišča skupno vloženih 369 zahtev, v katerih tožniki večinoma zahtevajo kazni za osumljence na podlagi obtožb o malomarnosti, je na začetku tega meseca sporočil turški minister za pravosodje Yilmaz Tunc. Nekateri od osumljencev so že v priporu, kjer čakajo na sojenje.

Potres je poleg Turčije prizadel tudi sosednjo Sirijo, kjer je umrlo skoraj 6000 ljudi. Uradno število smrtnih žrtev je tako doseglo skupno 59.488, kar pomeni, da je bil to najbolj smrtonosen potres po letu 1970, ko je v potresu v Peruju umrlo več kot 67.000 ljudi.