Porošenko je obtožen, da je proruskim separatistom, ki nadzorujejo dele dveh vzhodnih regij Ukrajine, pomagal prodajati premog v Kijev.

"Sodišče se je odločilo zaseči osumljenčevo premoženje, vključno z nepremičninami in njegovimi deleži v več zasebnih podjetjih," je v izjavi zapisalo tožilstvo. Porošenko, ki je trenutno v tujini in je obljubil, da se bo 17. januarja vrnil v Ukrajino, odločitve sodišča še ni komentiral, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji voditelj je zanikal obtožbe in dejal, da za sprožitvijo postopka zaradi obtožb izdaje stoji sedanji predsednik Volodimir Zelenski. Pred današnjo odločitvijo sodišča je Porošenko na Facebooku zapisal, da se bo vrnil v Kijev in stopil pred sodnika, "ne zato, da bi se branil pred Zelenskim, ampak da bi branil Ukrajino pred nesposobnim vodstvom".

Nekdanji predsednik je osumljen pomoči samooklicanima ljudskima republikama Doneck in Lugansk pri prodaji premoga v vrednosti približno 48 milijonov evrov med letoma 2014 in 2015. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi do 15 let zapora.

Aprila 2019 je Porošenka na predsedniških volitvah premagal Zelenski, komik brez političnih izkušenj. Zelenski se je zavezal, da bo izkoreninil korupcijo v državi. Čeprav je Porošenko v svojem predsedniškem mandatu nekdanjo sovjetsko državo približal Zahodu, mu kritiki očitajo, da se mu ni uspelo spopasti s korupcijo in revščino.

Ukrajina se od leta 2014 bori proti proruskim separatistom v vzhodnih regijah Doneck in Lugansk. Spopadi so zahtevali več kot 13.000 življenj.