Zahtevo za oceno ustavnosti zakona bo obravnavalo v prihodnjih mesecih.

Zakon določa, da so nepremičnine, ki jih uporabljajo oblasti Republike Srbske, v lasti te entitete, čeprav je za državno premoženje pristojna država.

Ustavno sodišče je prejelo štiri zahteve za oceno ustavnosti zakona in za začasni ukrep zadržanja njegovega izvajanja. Vložili so jih člani predsedstva BiH-a iz vrst Bošnjakov in Hrvatov Denis Bećirović in Željko Komšić ter dve skupini poslancev.

Predsednica ustavnega sodišča Valerija Galić je na novinarski konferenci poudarila, da je ustavno sodišče danes odločalo le o začasnem ukrepu. Pojasnila je, da so sprejeli odločbo o začasnem zadržanju izvajanja zakona, ki začne veljati takoj, o ustavnosti zakona pa bodo odločali na eni od prihodnjih sej.

O svoji odločitvi so že obvestili državno tožilstvo, ki bo ukrepalo, če bodo oblasti v Republiki Srbski poskušale prevzeti lastništvo nad nepremičninami.

Ustavno sodišče BiH-a je podoben zakon razveljavilo že septembra lani, a je parlament Republike Srbske zakon konec decembra sprejel znova.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schmidt je uveljavitev zakona na začetku tedna zadržal, predsednik Republike Srbske Milorad Dodik pa je napovedal, da njegove odločitve ne bodo spoštovali.

Od leta 2005 je sicer v skladu z odločitvijo takratnega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Paddyja Ashdowna prepovedano razpolaganje z državnim premoženjem, ki je pripadlo BiH-u v skladu z nasledstvom po nekdanji Jugoslaviji, dokler tega vprašanja ne bodo uredili z zakonom, ki ga mora sprejeti parlament BiH-a. Zaradi različnih interesov zakona še niso sprejeli.