To možnost je danes izključil premier zvezne države Viktorije, Daniel Andrews, ki je dejal, da bi bilo to zelo boleče za žrtve spolnih zlorab, zaradi katerih je bil sprva obsojen, nato pa oproščen Pell.

Kot je dejal Andrews, si ne more predstavljati "česa bolj bolečega" za ljudi, ki so bili žrtve spolne zlorabe, kot je državni pogreb. Po njegovem prepričanju je Pellova zapuščina trajno omadeževana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne bo spominske slovesnosti ali državnega pogreba, ker mislim, da bi bilo to zelo boleče za vse preživele žrtve spolne zlorabe Katoliške cerkve," je dejal Andrews in dodal, da ne bodo nikdar pozabili žrtev, ki so preživele institucionalno spolno zlorabo v rokah Cerkve.

Pell, ki je umrl v torek v Rimu star 81 let, je zasedal več visokih položajev v Vatikanu in bil eden najtesnejših sodelavcev papeža Frančiška, ki je kardinalu zaupal boj proti korupciji v Cerkvi. Hkrati je bil sporna osebnost, saj je bil najvišji klerik v zgodovini Katoliške cerkve, ki je bil obsojen zaradi zlorabe otrok.

Leta 2018 so ga v Avstraliji obsodili zaradi spolne zlorabe dveh 13-letnih dečkov, članov cerkvenega zbora v katedrali sv. Patrika v Melbournu, kjer je med letoma 1996 in 2001 deloval kot nadškof.

Pell, ki je ves čas trdil, da je nedolžen, je preživel 13 mesecev v zaporu, preden je avstralsko višje sodišče po pritožbi razveljavilo obsodbo, kar mu je omogočilo vrnitev v Vatikan.

Še pred obtožbami je bil sicer deležen tudi kritik zaradi odsotnosti ukrepanja glede spolnih zlorab znotraj Cerkve v Avstraliji.

V zvezni državi Viktoriji rojeni Pell je bil v preteklosti tudi nadškof Sydneyja, glavnega mesta sosednjega Novega Južnega Walesa. Tudi tam so možnost priprave državnega pogreba za Pella izključili, je poročala avstralska tiskovna agencija AAP.

Pell je umrl zaradi srčnih zapletov, povezanih z operacijo kolka, ki jo je v torek prestal v rimski bolnišnici, so v sredo sporočili v Vatikanu. Njegovo truplo naj bi v prihodnjih dneh iz Rima prepeljali v Avstralijo. Pogrebna maša naj bi bila v katedrali sv. Marije v Sydneyju. Pella bodo nato pokopali v kripti cerkve, poroča nemška tiskovna agencija DPA.