55-letnika so iz Jehovovih prič izločili po ločitvi od soproge, s katero sta se sprla glede skrbništva in plačevanja preživnine za otroke, zaradi česar jo je skušal ubiti, je v sredo v Gradcu pojasnil eden od preiskovalcev.

Avstrijsko Štajersko je v zadnjem letu pretreslo več bombnih napadov oz. poskusov bombnih napadov na pripadnike Jehovovih prič, v katerih pa ni bil nihče poškodovan. Prvič sta eksplodirali dve bombi na avtomobilih pripadnikov Jehovovih prič avgusta lani. Konec marca so odkrili bombno napravo na vhodnem delu prostorov te verske skupnosti in jo uspešno dezaktivirali. Nazadnje je na začetku maja zagorelo vozilo še enega pripadnika Jehovovih prič, domnevno je bilo pred tem slišati eksplozijo.

Avstrijske oblasti so zaradi tega uvedle preiskavo napadov na Jehovove priče, ki imajo v Avstriji približno 22.600 aktivnih članov.

V sredo je avstrijski policiji po obsežni preiskavi uspelo aretirati 55-letnika, ki je hitro priznal svoja dejanja in dodal, da je že na začetku maja pod avtomobil svoje soproge namestil bombo. Zaradi te informacije so bile v Gradcu v sredo več ur zaprte ulice okoli vozila, a eksplozivne naprave niso našli. Za zdaj še ni jasno, ali je bomba padla z avtomobila in morda eksplodirala.

Moški je pojasnil, da je bil glavni povod za napade spor z nekdanjo ženo, s katero ima dva otroka, ki ju je v zadnjih 13 letih videl le ob obiskih sodišč. Zato je želel ubiti ženo, druge eksplozivne naprave pa naj bi bile namenjene le odvračanju pozornosti. Poročena sta bila od leta 1991 do 2011, ker je bila članica Jehovovih prič, je to postal tudi on, a so ga po ločitvi izločili iz skupnosti.