V Bruslju tako obratuje le ena linija podzemne železnice, tamkajšnje letališče pa je že vnaprej odpovedalo 60 odstotkov poletov.

K stavki so pozvali Splošna delavska federacija Belgije (FGTB), Konfederacija krščanskih sindikatov Belgije (CSC) in Splošna konfederacija liberalnih sindikatov Belgije (CGSLB), poroča belgijska tiskovna agencija Belga.

V Bruslju je upravljavec javnega prevoza STIB sporočil, da so zaradi stavke prizadeta vsa omrežja, vključno s tramvaji in avtobusi. V mestu trenutno obratuje le ena linija podzemne železnice, bruseljsko letališče pa je že vnaprej odpovedalo 60 odstotkov poletov, da bi se izognilo varnostnim težavam in dolgim čakalnim vrstam, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Flamskem Brabantu, zahodni in vzhodni Flandriji ter Limburgu naj ne bi vozilo okoli 60 odstotkov avtobusov in tramvajev, medtem ko je v pokrajini Antwerpen prekinjena več kot polovica voženj.

O motnjah poroča tudi valonski javni prevoznik TEC. Do teh naj bi prišlo v Valonskem Brabantu, Charleroiju, Hainaultu, Liege-Verviersu in Namur-Luxembourgu.

Da bodo motnje v prometu, so prevozniki sicer opozorili že pred dnevi. Po poročanju časopisa Brussels Times teh ni pričakoval le belgijski železniški operater SNCB in o njih za zdaj tudi ni poročal.

"Vlaki bodo ves dan vozili normalno. Edina nevšečnost, če temu lahko tako rečemo, je, da bodo postaje morda bolj zasedene kot običajno, saj protestnik pogosto uporabljajo vlak za potovanje na demonstracije in z njih," je ob napovedi stavke pred dnevi dejal tiskovni predstavnik SNCB Bart Crols. SNCB se je sicer s stavko soočal konec novembra.