Srbska napredna stranka (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića namreč še vedno ni oblikovala večine v skupščini, opozicija pa je ponovno pozvala k razpisu novih volitev.

V skupščini je bil med predstavniki vladajoče stranke SNS prisoten le Toma Fila, ki je kot predsedujoči seji ugotovil nesklepčnost in preložil ustanovno zasedanje. Preložitev seje je sicer prvi naznanil aktualni župan srbske prestolnice Aleksandar Šapić.

Pojasnil je, da se je stranka SNS 19. februarja, ko so prvič preložili konstitutivno sejo mestne skupščine, odločila za pogovore z ustanovnim članom gibanja Mi – glas iz ljudstva Branimirom Nestorovićem, a da so se razmere v gibanju zdaj spremenile.

V gibanju je namreč sredi februarja nastal spor na sestanku ustanovnih članov, ki sta ga nato zapustila Nestorović in Aleksandar Pavić. Kmalu za tem je eden od soustanoviteljev Dragan Stanojević objavil novico, da sta tako Nestorović kot Pavić zapustila tudi gibanje Mi – glas iz ljudstva, kar pa sta oba zanikala.

Po vnovični preložitvi konstitutivne seje mestne skupščine so danes iz gibanja Mi – glas iz ljudstva pozvali k razpisu novih volitev v Beogradu. Vladimir Obradović iz opozicijske koalicije Srbija proti nasilju pa je Šapića obtožil, da ne zna dostojno prenesti poraza, poroča srbski portal N1.

"SNS in socialistična partija (SPS) sta izgubili volitve v mestu, a tega nočeta priznati in ponižujeta meščane. Naj prideta ven in povesta, da sta izgubila volitve in da nimata večine," je še dodal Obradović.

SNS je namreč skupaj s partnerskimi socialisti (SPS) na decembrskih volitvah osvojila 54 mandatov, kar pomeni, da v 110-članski skupščini potrebuje še dva člana za oblikovanje večine. Po volitvah pa so zmotno pričakovali, da bi jim te glasove zagotovila lista Nestorovića.