Številni osrednji govorniki, med njimi evroskeptik Nigel Farage, so bili kritični do odločitve oblasti. Organizatorji pa so napovedali, da se bodo pritožili na sodišče.

Več sto ljudi je davi prisluhnilo začetku dvodnevne konference v enem od bruseljskih hotelov. Kmalu po njenem začetku so se začele širiti govorice, da naj bi dogodek prekinila policija, organizatorji pa so nato za kratek čas spustili rolete in skušali policistom preprečiti vstop v dvorano.

Bruseljska policija je sporočila, da je v skladu z odredbo župana okrožja Saint-Josse Emirja Kira organizatorje obvestila o prepovedi dogodka, in pri tem opozorila na možnost neredov v mestu. Župan pa je na Facebooku pojasnil, da je prepoved izdal, da bi zagotovil javno varnost. Dodal je, da skrajna desnica v mestu ni dobrodošla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med glavnimi govorniki na dvodnevni konferenci bi morali biti med drugimi madžarski premier Viktor Orban, nekdanji britanski evroposlanec Farage, ki je imel ključno vlogo pri popularizaciji brexita, in nekdanja britanska notranja ministrica Suella Braverman.

Govora Faragea in Braverman sta se sicer kljub prihodu policistov nadaljevala.

"Vedel sem, da v Bruslju ne bom dobrodošel," je dejal Farage. Frank Füredi iz desničarskega možganskega trusta MCC, ki je soorganizal konferenco, je pojasnil, da je bil eden od razlogov za prekinitev dogodka shod proti konferenci, ki naj bi v mestu potekal popoldne, policija pa ne bi mogla v zadostni meri zaščititi svobode govora.

Predstavnik MCC-ja Anthony Gilland je medtem napovedal, da bodo odločitev župana izpodbijali na sodišču, poroča bruseljski spletni portal Politico.

Organizatorji so sicer od petka zvečer iskali prostor za izvedbo konference, potem ko so jih zavrnili v bruseljski dvorani Concert Noble in hotelu Sofitel.