Drugi najbolj smrtonosen požar v tem stoletju na svetu naj bi 22-letnik zanetil s posebnimi napravami, nagib za dejanje pa še ni znan. Policija je aretirala še enega osumljenca.

"Danes smo izdali nalog za aretacijo osebe, za katero sumimo, da je zanetila februarski požar v pokrajini Valparaiso," je na današnji novinarski konferenci sporočilo vodstvo policije. 22-letni osumljenec se je prostovoljnim gasilcem sicer pridružil pred letom in pol.

Malo za tem je regijsko tožilstvo potrdilo tudi aretacijo drugega osumljenca, sicer uslužbenca državnega gozdarskega podjetja, ki upravlja nacionalne parke in se bojuje proti gozdnim požarom. Oba osumljenca sta v priporu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več požarov je v okolici mesta Vina del Mar, približno sto kilometrov od čilske prestolnice Santiago, hkrati izbruhnilo 2. februarja letos. Policija je v preiskavi skušala določiti vzrok za izbruhe in točne lokacije, kjer so se začeli.

V preiskavi so našli naprave, s katerimi naj bi 22-letnik zanetil požare, drugi osumljenec pa mu je pomagal pri njihovi izdelavi in mu dal napotke, kako bodo povzročile največ škode. Pri enem od osumljencev so med preiskavo našli tudi sestavine za izdelavo naprav, zaradi katerih so izbruhnili požari.

"Požari so hkrati izbruhnili na štirih mestih, ki so bila oddaljena drugo od drugega," je navedlo tožilstvo. Februarski požari v Čilu so po poročanju AFP-ja drugi najbolj smrtonosni požari v svetovnem merilu v tem stoletju.