Vodja protestov, nadškof Bagrat Galstanjan je protestnike znova pozval, naj izrazijo svoje nasprotovanje dogovoru.

Kot so za francosko tiskovno agencijo AFP dopoldne potrdili v armenskem notranjem ministrstvu, so pridržali 151 oseb. Po navedbah ministrstva so bili protestniki pri poskusih zaustaviti promet po prestolnici neuspešni.

V Erevanu so protesti potekali že minuli teden po nedavni odločitvi vlade premierja Nikola Pašinjana o predaji štirih obmejnih vasi v regiji Tavuš vzhodni sosedi.

Vodja protestov, nadškof Bagrat Galstanjan, je znova pozval nasprotnike sporazuma, naj danes preplavijo ulice Erevana in tako znova izrazijo svoje nasprotovanje načrtom vlade.

Pašinjan se je konec aprila strinjal, da se Azerbajdžanu predajo omenjene vasi, ki so pod nadzorom Armenije od 90. let prejšnjega stoletja. Potezo je premier označil kot prvi korak k sklenitvi mirovnega sporazuma z Bakujem. Azerbajdžan je namreč vrnitev vasi postavil kot enega od pogojev za sklenitev sporazuma.

Odločitev premierja je sprožila množične proteste v regiji Tavuš, minuli teden pa se je tako zbralo več deset tisoč ljudi tudi v prestolnici Erevan. Med njimi so bili številni predstavniki opozicije in organizacij, ki zastopajo begunce iz Gorskega Karabaha.

Odnosi med državama so od razpada Sovjetske zveze izjemno napeti.

Nazadnje so se zaostrili po tem, ko je azerbajdžanska vojska septembra lani po več kot 30 letih bojev prevzela nadzor nad separatistično regijo Gorski Karabah, gorato pokrajino, kjer so pred tem živeli večinoma Armenci. Takrat so iz regije odšli skoraj vsi tamkajšnji Armenci, ki jih je bilo okoli 120.000.

Mednarodna skupnost separatističnih oblasti, ki so se v Gorskem Karabahu vzpostavile ob razpadu Sovjetske zveze, nikoli ni priznala. Spopadi so v treh desetletjih terjali okoli 30.000 smrtnih žrtev na obeh straneh.