Največ se preproda marihuane, in sicer za okoli 12 milijard evrov, sledi pa kokain z okoli 11,6 milijarde.

Direktor EMCDDA Alexis Goosdee je posvaril, da je trg z mamili vse bolj aktiven. "Trg s prepovedanimi mamili je dejavnejši kot kdaj koli prej, kar se kaže v nizkih cenah in visoki kakovosti," je dejal.

Europol in EMCCDA sta posvarila, da se krepi vpliv mednarodne preprodaje mamil na življenje v evropskih državah. Nasilje, korupcija ter spodkopavanje prava in demokracije so v porastu, je v Haagu povedala vodja Europola Catherine De Bolle.

"Kriminalne mreže so okužile samo jedro naših skupnosti in se prepletajo skozi tkivo naše demokracije in gospodarstva. Spodkopavajo zaupanje, spodbujajo nasilje in ustvarjajo začarane kroge odvisnosti in revščine," je dejala.

Preiskovalci so po njenih besedah odkrili približno 800 kriminalnih združb, ki ogrožajo varnost držav, in pojasnili, da so mamila eden od glavnih virov dohodka organiziranega kriminala.

V poročilu še piše, da je Evropa osrednjega pomena za proizvodnjo, nabavo in trgovino s prepovedanimi mamili. Strokovnjaki pa opozarjajo predvsem na obsežno proizvodnjo marihuane in sintetičnih mamil v Evropi ter na velike količine kokaina, ki se tihotapijo iz Latinske Amerike.

V zadnjih desetih letih jim je sicer uspelo zaseči veliko več kokaina kot prej, vendar je to ponekod privedlo do dodatnega nasilja z napadi in umori na ulicah, je dejala De Bolle. Ob tem je opozorila, da se nemiri med tolpami krepijo.