Predlog bo zdaj 30 dni predmet javne razprave, nato bodo o njem znova glasovali. V Bruslju so se nanj odzvali z zaskrbljenostjo.

Zakon o posebnem registru in javnosti dela nepridobitnih organizacij, kot se glasi polno ime tega dokumenta, je bil v parlamentarno proceduro vložen na predlog predsednika Republike Srbske Milorada Dodika in posebej strogo obravnava vse organizacije, ki prejemajo kakršno koli finančno podporo iz tujine.

Predlog zakona predvideva posebno obveznost registracije nepridobitnih organizacij pod oznako "agenti tujega vpliva", uvedbo strogega finančnega nadzora nad njimi in prepoved političnega delovanja. Poleg tega organizacijam grozi popolna prepoved delovanja, če bodo oblasti ocenile, da kršijo ustavo te entitete BiH-a.

Predstavniki opozicije so med današnjo razpravo v parlamentu poudarili, da gre za nov poskus zatiranja svobode javnega delovanja v skladu s spremembami kazenskega zakonika Republike Srbske, s katerimi so med drugim pred kratkim uvedli kriminalizacijo obrekovanja.

Na predlog zakona so se danes z zaskrbljenostjo odzvali na veleposlaništvu ZDA, več nevladnih organizacijah in pri Evropski službi za zunanje delovanje, kjer so opozorili, da Republika Srbska s takšnimi potezami ogroža evropsko pot Bosne in Hercegovine.

"Spoštovanje človekovih pravic, svoboda izražanja, svoboda medijev in pluralizem ter okolje, ki organizacijam civilne družbe omogoča svobodno delovanje, so ključni stebri demokratične družbe," so zapisali, ob tem pa poslance parlamenta v Banjaluki pozvali, naj znova preučijo in zavrnejo omenjeni predlog zakona.

Predlog zakona je bil zdaj poslan v javno razpravo, ki naj bi trajala mesec dni, nato pa naj bi ga v parlamentu znova obravnavali.