Čavara je za ustavne sodnike imenoval Ajšo Softić iz vrst Bošnjakov, Mirka Miličevića iz vrst Hrvatov, Branimirja Orašanina iz vrst Srbov in Dubravka Čamparo kot predstavnika drugih narodov.

Sodnike morajo potrdili še podpredsedniki in dom narodov parlamenta FBiH, poroča bosanski časnik Dnevni avaz.

"Sprejel sem odločitev o imenovanju sodnikov in o tem, da lahko zapolnimo sodniški svet za zaščito vitalnega nacionalnega interesa," je povedal Čavara.

Ustavno sodišče že več kot tri leta ne more delovati v polni postavi, saj ga od potrebnih devetih sodnikov sestavlja le pet ustavnih sodnikov, zaradi česar je blokirano tudi delo njegovega sveta za zaščito vitalnega nacionalnega interesa.

Visoki sodniški in tožilski svet je že leta 2019 sestavil seznam kvalificiranih kandidatov za ustavne sodnike, a je Čavara, ki pripada hrvaški stranki HDZ BiH-a, zavrnil začetek postopka imenovanja.

Svojo odločitev je utemeljil z oceno, da v Federaciji BiH ni jasne vladajoče večine, zato ni bil prepričan, ali bo njegov predlog podrl dom narodov v parlamentu te entitete.

ZDA so proti Čavari zaradi zavračanja imenovanja ustavnih sodnikov uvedle sankcije, med katerimi sta prepoved potovanja v to državo in zamrznitev premoženja. Hrvaško blokado delovanja dela ustavnega sodišča in drugih teles oblasti v Federaciji BiH je ves čas kritiziral tudi Schmidt.