V pokrajino je po koridorju Lačin po dogovoru med armenskimi separatisti in vlado v Bakuju znova stekla humanitarna pomoč, sta sporočila tako Azerbajdžan kot Rdeči križ.

"Danes je bil zagotovljen sočasen prehod avtomobilov Rdečega križa skozi koridor Lačin in cesto Aghdam," je na družbenih omrežjih sporočil zunanjepolitični svetovalec azerbajdžanskega predsednika Hikmet Hadžijev.

"Mednarodna skupnost je bila ponovno priča, da ni šlo za blokado, temveč za namerno samoblokado, oboroževanje in politizacijo humanitarnih vprašanj," je še dodal. S tem se je odzval na obtožbe Armenije, ki trdi, da Azerbajdžan že dlje časa blokira koridor Lačin, edino povezavo med Armenijo in Gorskim Karabahom, zaradi česar na območju primanjkuje hrane, zdravil in goriva.

Dobavo humanitarne pomoči je danes potrdil tudi Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), ki je sporočil, da ljudem v stiski dostavljajo moko in nujno medicinsko opremo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prebivalci Gorskega Karabaha potrebujejo trajno pomoč z rednimi humanitarnimi pošiljkami. To soglasje je našim ekipam omogočilo, da še naprej rešujejo življenja," je dodala Ariane Bauer, regionalna direktorica ICRC-ja za Evropo in Srednjo Azijo.

Armenija in Azerbajdžan sta že desetletja v sporu glede Gorskega Karabaha, večinsko armenske regije znotraj meja Azerbajdžana. Za nadzor nad ozemljem sta bojevali tudi dve vojni. Šest tednov spopadov leta 2020 je terjalo okoli 6500 življenj, nato sta sprti strani sklenili mirovni dogovor pod pokroviteljstvom Moskve.

Rusija je nato na območje poslala svoje mirovne sile, katerih delo so armenske oblasti večkrat kritizirale, češ da ne ščitijo etničnih Armencev, in pozvale k posredovanju večnacionalnih mirovnih sil. Državi od takrat s pomočjo Moskve, Bruslja in Washingtona iščeta trajno rešitev spornega vprašanja.