Ameriški brezpilotni letalnik naj bi napadel izstrelišče letalnikov v bližini Kirkuka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovani predstavnik ameriške vojske je potrdil, da so proti neposredni grožnji izvedli "samoobrambni napad" na vzletišče brezpilotnih letalnikov v bližini Kirkuka na severu Iraka.

Brezpilotni letalnik je napadel prizorišče, ki ga uporablja oborožena skupina, povezana s Hašed al Šabijem, koalicijo nekdanjih paravojaških skupin, ki je zdaj integrirana v iraško vojsko, je pojasnil višji varnostni predstavnik v Kirkuku. Predstavnik obrambnih oblasti v Bagdadu pa je dejal, da je bilo v napadu na prizorišče skupine Al Nudžaba ubitih najmanj pet ljudi, še pet jih je bilo ranjenih.

Pozno v nedeljo je Islamski upor v Iraku, ki je povezan s Hašed al Šabijem, sporočil, da je v spopadu z ameriškimi silami umrlo pet njihovih borcev.

Iraška policija pa je potrdila, da so na območju bombardiranja odkrili razbitine in da gre najverjetneje za letalnik.

Prav ta konec tedna je iraški premier Mohamed Šia Al Sudani po telefonu opozoril ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna, da Bagdad zavrača kakršne koli napade na iraškem ozemlju. Zagotovil je še, da je iraška vlada zavezana zagotoviti varnost svetovalcev mednarodne koalicije, ki so v Iraku.

Od začetka vojne med Izraelom in palestinsko oboroženo skupino Hamas v Gazi postaja tudi v regiji vse bolj napeto, saj se krepijo napadi proiranskih skupin proti ameriškim silam v Iraku in Siriji. V Iraku je največ napadov izvedel Islamski upor v Iraku.

Američani so od 17. oktobra našteli 76 napadov na svoje sile v Iraku in Siriji z raketami in brezpilotniki, pri čemer je bilo lažje poškodovanih 60 ameriških vojakov, poroča AFP, ki dodaja, da so v nedeljo rakete letele tudi proti ameriškemu vojaškemu oporišču na vzhodu Sirije, vendar niso povzročile škode.