Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je pomilostil več deset tisoč zapornikov, med njimi tudi mnoge, ki so bili pridržani med nedavnimi protesti, so danes poročali iranski mediji.

Obsojeni na smrt so bili spoznani za krive terorističnih napadov med letoma 2017 in 2019, v katerih so bili ubiti najmanj štirje ljudje. Ukaze naj bi prejemali od svojih "evropskih voditeljev, kot sta Habib Nabgan in Habib Čab", ki ju v Iranu obtožujejo terorizma, poroča spletna stran iranskega pravosodja Mizan Online.

Iran teroristično skupino Harakat al-Nidal med drugim obtožuje sodelovanja z drugimi skupinami v napadu na vojaško parado v mestu Ahvaz leta 2018, v katerem je bilo po navedbah oblasti ubitih 25 ljudi, skoraj 250 pa ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aktivisti za človekove pravice so že vrsto let kritični do uporabe smrtne kazni v Iranu, češ da se ta pogosto uporablja kot sredstvo represije. Po podatkih organizacije za človekove pravice Amnesty International so v državi samo v prvi polovici leta 2022 usmrtili najmanj 250 ljudi, predvsem zaradi kaznivih dejanj, povezanih z mamili.

Iranske oblasti so prav tako usmrtile nekatere, ki so sodelovali na protivladnih protestih, ki državo pretresajo od septembra lani, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini.

Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je medtem februarja, tik pred obletnico islamske revolucije, pomilostil približno 80.000 zapornikov. Med njimi naj bi bili številni, ki so bili pridržani med nedavnimi protivladnimi protesti, današnje poročanje iranskih medijev povzema nemška tiskovna agencija DPA.