Na ulicah prestolnice Teheran se je danes zbralo več deset tisoč podpornikov iranske vlade, ki jih bo na osrednji proslavi na Trgu Svobode nagovoril predsednik Ebrahim Raisi.

Posnetki iranske državne televizije prikazujejo množice na ulicah Teherana, ki so se jim pri proslavljanju obletnice pridružili tudi pripadniki varnostnih sil in verski voditelji, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ob praznovanju bodo predstavili tudi nove balistične rakete.

Odločilni dogodki islamske revolucije so se začeli odvijati po vrnitvi iranskega vrhovnega verskega voditelja, ajatole Ruhole Homeinija 1. februarja 1979 iz izgnanstva v Franciji. Deset dni kasneje so iranski mule dokončno odstavili vlado prozahodnega iranskega šaha Mohameda Reze Pahlavija. S tem je padla 2500 let stara perzijska monarhija.

Islamska revolucija v Iranu je tedaj presenetila zahodni svet, saj je Iran užival relativno blaginjo in se hitro razvijal ter imel dobre odnose z Zahodom. Iranski mule pa so to obrnili na glavo in zaostrili odnose zlasti z ZDA, ki jih vidijo kot "satana". Trenja med državama vztrajajo še danes.