Po mnenju nasprotnikov bo ukrep le še povečal razlike med bogatejšim Severom in revnejšim Jugom Italije.

Zadnja obravnava predloga je v poslanski zbornici trajala vso noč, na koncu pa so poslanci zakon sprejeli s 172 glasovi za in 99 proti, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Več avtonomije, več kohezije, več subsidiarnosti," je kot tri temelje novega zakona po glasovanju poudarila premierka Giorgia Meloni, ki je v izjavi na omrežju X menila, da gre za "korak naprej za gradnjo močnejše in pravičnejše Italije".

Zakon deželam brez posebnega statusa podeljuje pristojnosti na več področjih, ki so bila doslej v rokah države. Med njimi so zdravstvo, izobraževanje, šport, okolje, energija, promet, kultura in zunanja trgovina. Dežele bodo lahko zase obdržale tudi večji del dohodnine in davka na dodano vrednost.

Avtonomijo in poseben status ima sicer pet dežel – Furlanija - Julijska krajina, kjer živi slovenska narodna skupnost, Tridentinsko-Zgornje Poadižje, Dolina Aoste, Sicilija in Sardinija. Reforma zadeva preostalih 15 dežel.

Revnejše dežele na jugu Italije se bojijo, da bodo zaradi reforme iz državne blagajne dobivale manj sredstev kot doslej, saj bodo v prihodnje vse bolj odvisne od lastnih virov, s čimer bi ta območja še dodatno zaostala za tradicionalno bolj razvitim severom.

Do spremembe je močno kritična opozicija, češ da bi reforma povečala razlike med bogatim Severom in revnim Jugom Italije, na kocki pa da je tudi enotnost države.

Gre sicer le za eno od reform vlade premierke Meloni, ki dviga prah med nasprotniki. Sprememba, po kateri bi predsednika vlade v prihodnje neposredno izbirali na volitvah, je v torek dobila zeleno luč senata in se seli v poslansko zbornico. Vlada v ukrepu vidi krepitev demokracije in stabilnosti, opozicija pa se boji zdrsa proti avtoritarizmu.

Vlada načrtuje tudi pravosodno reformo, ki bi v celoti ločila izobraževanje, nadaljevanje kariere in status sodnikov in tožilcev. Ti namreč trenutno pripadajo isti stanovski organizaciji, omogočeno jim je tudi prehajanje iz tožilskega v sodniški poklic in obratno.

Italijanska opozicija je v torek zvečer v Rimu uprizorila protest proti vsem načrtovanim reformam. Vladi je očitala še ustrahovanje in nasilje, potem ko je član Gibanja pet zvezd po fizičnem obračunu več poslancev pretekli teden potreboval medicinsko oskrbo, še piše Ansa.