Na Zahodnem bregu se letos spoprijemajo z enim najbolj smrtonosnih valov nasilja na območju v zadnjih letih.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je najstnica po imenu Jana Majdi Zakarne umrla v nedeljo pozno zvečer v mestu Dženin, vzrok pa je bil strel v glavo. Ustreljeno najstnico so našli na strehi njene hiše, so danes poročali palestinski mediji.

Izraelske oborožene sile (IDF) so ob tem na Twitterju zapisale, da so seznanjene s poročili o ubiti Palestinki in da dogodek preverjajo. Izraelska vojska je sporočila še, da so njeni vojaki vstopili v Dženin, da bi tam "aretirali tri ljudi, osumljene vpletenosti v teroristična dejanja".

"Osumljenci so metali eksplozivna sredstva in streljali na naše vojake, ki so na napad oboroženih osumljencev odgovorili s streljanjem. O ranjenih pripadnikih IDF-ja ni bilo poročil," so dodali.

Letošnje leto je bilo za Palestince na Zahodnem bregu sicer najbolj smrtonosno od leta 2006. Vse od konca marca stalno prihaja do intenzivnih izraelskih racij in oboroženih spopadov s Palestinci.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je letos umrlo najmanj 166 Palestincev. Med žrtvami so bili večinoma oboroženi borci, a tudi otroci in civilisti, med drugim dopisnica mreže Al Džazira Širin Abu Akleh.