Protesti so izbruhnili le nekaj dni po tistem, ko je parlament potrdil sporni državni proračun, zaradi katerega se je vlada zapletla še v eno krizo.

Protesti so potekali že 21. teden zapored, izraelski mediji pa so ocenili, da se jih je v Tel Avivu udeležilo na desettisoče ljudi. Protestniki so se zbrali tudi na ulicah drugih večjih mest, med drugim v Hajfi, Jeruzalemu in Beeršebi, pa tudi v desetinah manjših krajev, da bi obsodili, kar vidijo kot grožnjo izraelski demokraciji.

Vladni reformni predlogi bi okrnili avtoriteto vrhovnega sodišča in dali politiki večja pooblastila pri izbiri sodnikov. Vlada premierja Netanjahuja je sicer proces sprejemanja reforme marca začasno odložila, da bi omogočila doseči kompromis z opozicijo. Vendar pa vlada, kot je pred dnevi napovedal Netanjahu, ostaja zavezana uvajanju pravosodnih reform.

Izraelska vlada se je pred kratkim zapletla še v eno krizo, in sicer sprejemanje državnega proračuna za letošnje in prihodnje leto. Koaliciji je proračun v sredo uspelo pravočasno sprejeti, s čimer se je izognila samodejni razpustitvi parlamenta in razpisu predčasnih volitev. Koalicija se je pred tem več tednov prepirala o porazdelitvi denarja.

Na sobotnih protestih je bilo slišati tudi kritike na račun sprejetega proračuna, ki da nekaterim sektorjem daje ugodnosti in ne upošteva vseh Izraelcev.

Opozicija sicer še naprej ostro nasprotuje načrtovani reformi pravosodja. Pogajanja z vlado so bila do zdaj neuspešna. Netanjahujeva stranka Likud medtem na premierja pritiska, naj sprejme reformo tudi brez dogovora z opozicijo.