Parlament bo tako za predsednika predvidoma izvolil aktualnega predsednika Cyrila Ramaphoso. Njegov Afriški nacionalni kongres (ANC) je prvič po padcu apartheida izgubil absolutno večino in bil primoran iskati zaveznike.

ANC je na majskih volitvah sicer zmagal, a prejel le dobrih 40 odstotkov glasov. To pomeni, da je stranka prvič po padcu apartheida pred 30 leti primorana oblikovati koalicijsko vlado. Pred tem je namreč vselej vladala sama.

Dogovor je sklenila z drugouvrščenim desnosredinskim Demokratičnim zavezništvom (DA) Johna Steenhuisena, zulujsko nacionalistično Stranko svobode Inkatha (IFP) in več manjšimi strankami. Z DA je ANC dogovor dosegel tik pred današnjo prvo sejo 400-članskega parlamenta, ki zaseda v Cape Townu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"DA je dosegla dogovor o nameri za oblikovanje vlade narodne enotnosti," je sporočil belopolti Steenhuisen in napovedal, da bo njegova stranka za predsednika podprla Ramaphoso.

Ta je sicer pozval k širši vladi narodne enotnosti, vendar so Borci za gospodarsko svobodo (EFF) izobčenca iz ANC Juliusa Maleme in druge levičarske stranke sodelovanje v vladi zavrnile. EFF na današnji seji tudi zahtevala, da se štetje glasov za izvolitev predsednika parlamenta izvede javno oz. vpričo predstavnikov strank, navaja britanski BBC.

Poleg predsednika parlamenta bodo poslanci danes izvolili še njegovega namestnika in predsednika. Če bo Ramaphosa res ponovno izvoljen, bo prisegel prihodnji teden v Pretorii, nato pa predstavil svoj kabinet.

Novoustanovljena stranka uMkonto weSizwe (MK) nekdanjega predsednika države in ANC Jacoba Zume je medtem izpodbijala izid volitev in današnje zasedanje parlamenta bojkotira.