Po Seulu je korakalo približno 4000 vojakov, vključno z okoli 300 pripadniki ameriške vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnjo vojaško parado je Južna Koreja pripravila leta 2013. Za tokratno so prvotno število sodelujočih vojakov ter kosov orožja in opreme zmanjšali, zaradi slabega vremena pa so odpovedali tudi prelet vojaških letal, med njimi ameriških lovcev F-35 stealth. Da bi pokazali trdne temelje zavezništva z ZDA, je na paradi sodelovalo tudi okoli 300 ameriških vojakov.

V nasprotju s Severno Korejo, ki redno prireja velike vojaške parade, te v Južni Koreji načeloma organizirajo vsakih pet let ob dnevu južnokorejskih oboroženih sil. Na slovesnosti je predsednik Yoon Suk-yeol pozdravil širitev obrambnih vezi z Washingtonom, za katero se je Južna Koreja odločila zaradi vse večje grožnje, ki jo predstavlja Severna Koreja.

"Če bo Severna Koreja uporabila jedrsko orožje, se bo njen režim končal z odločnim odzivom zavezništva med Korejo in ZDA," je poudaril Yoon, ki je v nasprotju s svojim predhodnikom Moon Jae-inom, zavezanim spravi s Severno Korejo, okrepil vojaške vezi z ZDA.

Severna Koreja je letos izvedla rekordno število preizkusov orožja, med drugim tudi zaradi krepitve varnostnega sodelovanja med Južno Korejo in ZDA, ki ga v Pjongjangu obravnavajo kot grožnjo invazije in okupacije Severne Koreje.

Južna Koreja je sicer lani sklenila za 17,3 milijarde dolarjev izvoznih poslov na področju obrambe, vključno z 12,7 milijarde dolarjev vrednim sporazumom s Poljsko – članico Nata in ključno zaveznico Ukrajine – za havbice K9, bojne tanke K2 in drugo orožje.