Protest je sklicalo več deset desno usmerjenih skupin civilne družbe, podprle pa so ga konservativne stranke, vključno z glavno opozicijsko konservativno stranko PP in Voxom. Udeleženci so mahali z rdečimi in rumenimi zastavami ter Sancheza pozivali k odstopu. Nekateri so držali napise s fotografijo premierja iz vrst socialistov, na katerih so ga označili za izdajalca.

Po vladnih podatkih se je na madridskem trgu Cibeles zbralo približno 30.000 ljudi, medtem ko organizatorji navajajo številko 700.000. Udeležence shoda in politično desnico je razjezila predvsem decembrska reforma španskega kazenskega zakonika, s katero so oblasti kaznivo dejanja upora nadomestile z obtožbo javnega nereda, za katero so predvidene milejše kazni. Poleg tega so znižali tudi kazen za zlorabo javnih sredstev.

Obe kaznivi dejanji, tako upora kot zlorabe javnih sredstev, so španske oblasti uporabile proti katalonskim voditeljem, ki so leta 2017 organizirali referendum o neodvisnosti Katalonije. Pred kratkim je špansko vrhovno sodišče skladno z reformo omililo obtožnico proti nekdanjemu katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemontu, ki mu zdaj namesto 15 grozi največ štiri leta zaporne kazni.

Protestnike je sicer razburil tudi zakon proti spolnemu nasilju, ki je zaostril kazni za posilstvo, vendar ublažil kazni za druga spolna kazniva dejanja, navaja AFP.

Vodja stranke Vox Santiago Abascal je ob začetku shoda obsodil "najslabšo vlado v zgodovini", ki je "razdelila Špance in osvobodila posiljevalce ter vodje državnih udarov". Vodja PP Alberto Nunez Feijoo, ki od prevzema vodilnega položaja aprila lani skuša stranko usmeriti v sredino, pa se shoda ni udeležil, vendar je člane stranke pozval k udeležbi.

Večina javnomnenjskih anket kaže, da bi PP zmagal na splošnih volitvah, ki bodo predvidoma konec leta, vendar bi za vladanje potreboval podporo Voxa. Predtem bodo sicer v Španiji maja potekale regionalne in lokalne volitve.