Misija ZN-a v Afganistanu (Unama) je talibanske oblasti pozvala, naj zagotovijo večjo varnost manjšinam, da bodo lahko te svoje verske obrede praznovale brez grožnje z napadi.

Po poročanju lokalnih medijev je bil v nedeljskem napadu, tretjem v treh dneh, tarča avtobus v večinsko šiitskem delu Kabula. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Za bombna napada minuli petek in soboto v prav tako šiitskem zahodnem predelu mesta je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država. Talibanske oblasti se do napadov niso opredelile, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Šiiti so v Afganistanu v manjšini. Zadnji napadi so se zgodili v času, ko se šiitski muslimani pripravljajo na praznovanje ašure, ko obeležujejo mučeništvo imama Huseina, vnuka preroka Mohameda, ki je umrl v bitki pri Karbali konec 7. stoletja.

Islamska država izvaja napade v Afganistanu od leta 2015 in se bori tudi proti talibanom, ki so avgusta lani prevzeli nadzor v državi. Od takrat je izvedla vrsto smrtonosnih napadov, večinoma uperjenih proti verskim manjšinam, še poroča DPA.