Skupno je sicer na Lampeduso v ponedeljek prispelo več kot tisoč prebežnikov.

V težave je v ponedeljek zvečer zašel še en čoln, na katerem je bilo 576 migrantov. Na kraj dogodka so hitro prispeli reševalni čolni, vendar je bilo zaradi slabega vremena migrante prepovedano prenesti na drugo plovilo, zato so čoln z migranti pospremili do Lampeduse.

"Brodolom, številni pogrešani in smrt dveletne deklice so najnovejše tragične novice o pojavu, ki se nikoli ne ustavi in zaradi katerega Lampedusa znova doživlja migracijsko dramo," je dejala podpredsednica italijanskega Rdečega križa Debora Diodati.

Lampedusa je v zadnjih mesecih znova v središču pozornosti mednarodne javnosti zaradi porasta prihoda prebežnikov. Samo v ponedeljek je na Lampeduso prispelo 1087 migrantov, približno 187 pa so jih premestili na Sicilijo. Trenutno je na otoku 907 migrantov.

Po navedbah italijanskega notranjega ministrstva je letos v Italijo prispelo že več kot 150.000 migrantov, kar predstavlja 62-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Od začetka leta je skoraj 95.000 migrantov prispelo iz Tunizije, okoli 47.300 iz Libije, še skoraj 6700 pa iz Turčije.