Nesreča se je zgodila na migracijski poti iz afriškega roga prek Rdečega morja v zalivske države.

"Ob obali Jemna se je zgodila tragična nesreča: potonila je ladja z več kot 260 migranti. 39 je mrtvih, 150 pogrešanih in 71 rešenih," je IOM zapisal v današnji objavi na omrežju X in dodal, da že zagotavlja pomoč preživelim.

Predstavnik lokalnih oblasti je agenciji Reuters povedal, da je ladja potonila pred obalo Jemna na območju province Šabva. Večina potnikov na ladji naj bi bilo migrantov iz Etiopije na poti proti zalivskim državam. Iskanje pogrešanih še vedno poteka.

Ladijska nesreča se je zgodila na poti, ki jo uporabljajo številni migranti. Vsako leto se jih zaradi konfliktov, naravnih nesreč ali slabih gospodarskih razmer več deset tisoč iz afriškega roga odpravi čez Rdeče morje v zalivske države, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Aprila sta pred obalo Džibutija potonili dve ladji, pri čemer je umrlo več deset ljudi.

IOM je tedaj sporočil, da je od leta 2014 na tej migracijski poti zaznal skupaj 1350 smrtnih žrtev, mednje niso prištete letošnje žrtve. Samo lani so našteli najmanj 698 smrtnih žrtev, od tega je 105 ljudi umrlo na morju.

IOM še navaja, da število migrantov v Jemnu narašča in da je s približno 27.000 leta 2021 naraslo na 97.000 v lanskem letu.