Posadko so pred tem uspešno izkrcali na varno, je danes sporočila iranska mornarica, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Požar je po navedbah iranske mornarice izbruhnil v "enem od sistemov" plovila. Gasilci so se z ognjenimi zublji borili 20 ur, preden je ladja potonila. Plovilo je pred dnevi odplulo v mednarodne vode na misijo usposabljanja.

Lani je bila ena od iranskih vojaških ladij med pomorsko vajo pri Jasku žrtev t. i. prijateljskega ognja. Umrlo je 19 mornarjev.

Pristanišče Jask je blizu Hormuške ožine, strateškega dela zaliva, prek katere poteka dobava petine svetovne proizvodnje nafte.

Jask je za iransko gospodarstvo pomemben tudi, ker iranska vlada tam načrtuje gradnjo drugega največjega terminala za izvoz nafte v državi. Pred dnevi je že začel delovati tisoč kilometrov dolg cevovod od province Bušeher v zalivu do Jaska. Ta bo vzpostavil novo pot za izvoz nafte, ki se bo izognila Hormuški ožini.

V zadnjih mesecih so s tega območja poročali o napadih na iranski ladijski promet, ki jih povezujejo z Izraelom. Iran je aprila poročal o eksploziji na tovorni ladji Saviz v Rdečem morju. Pred tem so mediji poročali, da naj bi Izrael zadel ladjo.