Število žrtev poplav, ki so bile posledica prejšnjega obilnega deževja, je medtem preseglo 150.

V nesrečah, povezanih z monsunskim deževjem, ki je od sredine junija zajelo Pakistan, je doslej umrlo 157 ljudi. Med žrtvami je najmanj 47 otrok, je sporočil nacionalni urad za obvladovanje nesreč v prestolnici Islamabad, ki ga povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Monsunsko deževje medtem še naprej povzroča obsežne poplave v nekaterih delih države. Predeli najbolj naseljenega mesta Karači z okoli 20 milijoni ljudi so poplavljeni že drugi dan zapored, zaradi česar so morali prebivalci ostati doma, reševalci pa se trudijo doseči ljudi, ki so ostali ujeti v svojih hišah.

Glavni vremenoslovec Sardar Sarfraz je opozoril, da bo novo obdobje močnega deževja od četrtka prizadelo najjužnejšo regijo Sind. To bi lahko poslabšalo stanje in povzročilo poplavljanje več mest, je dodal.

Zadnje poplave so prizadele Pakistan in dele sosednje Indije sredi naraščajočih skrbi glede vpliva podnebnih sprememb na enem najbolj naseljenih območij na svetu, še navaja DPA.

Pakistan je osma najbolj ranljiva država za ekstremne vremenske razmere, ki jih povzročajo podnebne spremembe, kaže svetovni indeks podnebnih tveganj, ki ga je sestavila okoljska nevladna organizacija Germanwatch.

Najhujše poplave v zadnjem času so državo prizadele leta 2010. Takrat je umrlo skoraj 2000 ljudi, 20 milijonov pa jih je bilo razseljenih.