Oblasti so najavile pomoč prizadetim, v nočnem času pa v nekaterih pokrajinah uvedle tudi policijsko uro.

Gozdni požari, ki so v zadnjem tednu opustošili osrednji Čile, so uničili več kot 366.000 hektarjev površin, kar je približno dvakrat toliko kot površina Londona, 90 požarov pa še vedno ni pod nadzorom, je v četrtek sporočila državna agencija za obvladovanje naravnih nesreč Senapred.

Skoraj 300.000 hektarjev je pogorelo v prvih dveh dneh, ko so bile vremenske razmere najbolj neugodne – z vetrovi s hitrostjo 30 kilometrov na uro, temperaturami nad 30 stopinj Celzija in vlažnostjo zraka pod 30 odstotki – in ko je bilo na voljo najmanj reševalnih služb.

Gasilske enote v Čilu namreč večinoma sestavljajo prostovoljci. Pri gašenju trenutno sodeluje približno 5600 čilskih gasilcev, ki jih podpirajo strokovnjaki iz Mehike, Kolumbije, Španije in Argentine.

V požarih je doslej umrlo 24 ljudi, več kot 2000 je ranjenih, več kot 5500 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Uničenih je bilo najmanj 1200 stavb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plamene še naprej podžigajo temperature, ki v številnih pokrajinah zaradi hude suše presegajo 40 stopinj Celzija, pristojni pa se bojijo, da bi se požari lahko še razširili. Doslej so v Čilu aretirali približno 20 ljudi, ki naj bi bili odgovorni za nastanek požarov, večinoma zaradi malomarnosti.

Ob tem bo v 28 občinah na najbolj ogroženih območjih od danes v veljavi tudi policijska ura. Prebivalci tamkajšnjih krajev bodo morali do preklica ostajati doma od polnoči do 5. ure zjutraj. Namen ukrepa naj bi bil predvsem preprečiti kraje in plenjenje v prizadetih pokrajinah.