Izkušenega poveljnika sumijo obsežnega prejemanja podkupnin, za kar mu grozi do 15 let zapora. S podobnimi očitki se spopadata še dva nedavno pridržana generala.

Glede na navedbe sodišča generala sumijo, da je sprejel podkupnino najmanj milijon rubljev, kar znaša nekaj več kot 10.000 evrov, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass.

Gre za novo aretacijo, povezano s korupcijo v vojaških vrstah v zadnjem mesecu. Zaradi podobnih obtožb sta se nedavno v priporu znašla dva visoka predstavnika ministrstva, vključno z namestnikom aprila odstavljenega obrambnega ministra Sergeja Šojguja. Primera naj sicer ne bi bila povezana.

Pretekli teden so oblasti zaradi suma goljufije prijele tudi ruskega generala Ivana Popova, ki so ga lani odstavili zaradi kritik na račun vodenja ruskih operacij v Ukrajini.

Kremelj je danes zanikal, da se v vojski odvija čistka. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je pojasnil, da boj proti korupciji ni kampanja, pač pa sestavni del nalog organov pregona, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Novi ruski obrambni minister je postal ekonomist Andrej Belousov. Po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina je njegova naloga optimizirati stroške ruskih oboroženih sil in obrambne industrije, ki dela s polno paro.

Nekdanji minister Šojgu medtem ohranja pomembno vlogo v državni hierarhiji, saj mu je Putin zaupal vodenje sveta za nacionalno varnost.