Konec lanskega leta je bil v podobnem napadu ubit vodja tamkajšnje policije, odgovornost pa je takrat prevzela skupina Islamska država.

Samomorilski napadalec je z avtomobilom, polnim eksploziva, zapeljal v mesto Fajzabad in si za tarčo izbral vozilo, v katerem je bil Nisar Ahmad Ahmadi, namestnik guvernerja province Badakšan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg Ahmada Ahmadija, ki je bil na položaj namestnika guvernerja imenovan prejšnji mesec, je bil v napadu ubit tudi njegov voznik, še šest ljudi pa je bilo ranjenih. Odgovornosti za napad doslej še ni prevzel nihče.

V podobnem samomorilskem napadu, za katerega je odgovornost prevzela skupina Islamska država, je bil decembra lani ubit načelnik policije v pokrajini Badakšan. Nekaj mesecev pred tem je bil v bombnem napadu ubit tudi vodja oddelka za rudarstvo.

Varnost z vidika napadov se je v Afganistanu sicer nekoliko izboljšala, odkar so talibani avgusta 2021 ponovno prevzeli oblast v državi in odstavili vlado, ki so jo podpirale ZDA, vendar pa teroristična skupina Islamska država še vedno predstavlja znatno varnostno grožnjo, poroča AFP.

Od vrnitve talibanov na oblast je bilo v številnih napadih pripadnikov Islamske države ubitih in ranjenih več sto ljudi, pri čemer so bili nekateri napadi usmerjeni proti tujcem ali tujim interesom, da bi spodkopali talibansko vlado, še piše AFP.