Spopadi naj bi se zgodili zaradi prepira med dvema skupinama prebežnikov, so poročali ciprski mediji, sklicujoč se na navedbe policije.

V centru za prebežnike Pournara na obrobju ciprskega glavnega mesta Nikozije je bila poškodovana ena oseba, ki je potrebovala bolnišnično zdravljenje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ljudje so metali kamenje in predmete drug v drugega, številni so bili prisiljeni v paniki zbežati. Gasilcem je sicer uspelo pogasiti požar. Napetosti so se pozneje umirile, je sporočila policija.

Načelnik policije Stelios Papateodoru je za nasilje okrivil prenatrpanost centra, v katerem je nastanjenih dvakrat več oseb od njegove prvotne zmogljivosti 800 ljudi.

Ciprski novičarski portal Philenews je poročal, da so spopadi izbruhnili med prosilci za azil iz Demokratične republike Kongo in Nigerije, dveh največjih prebežniških skupin na Cipru.

Ciper opozarja, da je med tistimi članicami EU-ja, kamor prihaja največ prebežnikov, in je lani poročal o relativno največjem številu prosilcev za azil na število prebivalcev. Število novih prošenj za azil se je na grškem delu Cipra, ki ima 850.000 prebivalcev, lani povečalo na več kot 13.000, še poroča AFP.

V marca objavljenem poročilu ciprskega komisarja za pravice otrok so opozorili na kronično prenatrpanost, slabo opremljenost glede osnovne higiene in na skromne obroke hrane v centru za prebežnike Pournara. Pristojne ciprske oblasti so po tem obljubile, da si bodo prizadevale za izboljšanje razmer.