Opolnoči se je sicer iztekel rok, ki ga je Bruselj določil za razrešitev nesoglasij po brexitu glede ribolovnih pravic.

Konec novembra je Evropska komisija pozvala Združeno kraljestvo, naj okrepi skupna prizadevanja, da bi do 10. decembra rešila vse nerešene zahteve za dovoljenja francoskih ribiških plovil po brexitu.

Pariz je očital Londonu, da francoskim ribičem onemogoča dostop do dovolilnic za ribolov v britanskih vodah, in zagrozil s povračilnimi ukrepi. Septembra so namreč oblasti v Veliki Britaniji in na otoku Jersey več deset francoskim ribiškim čolnom zavrnile izdajo dovoljenj za ribolov v svojih ozemeljskih vodah.

Pariz je opozoril, da London s tem krši sporazum o brexitu. London na drugi strani vse očitke zavrača in trdi, da ribiči niso predložili vse potrebne dokumentacije.

O izdaji dodatnih dovoljenj so se britanski in evropski uradniki dogovorili v petek zvečer, pri čemer so po besedah tiskovnega predstavnika britanske vlade sledili "pristopu, ki temelji na dokazih". Ta zagotavlja, da plovila izpolnjujejo pogoje za delo v vodah Združenega kraljestva, ter "nudi stabilnost in zagotavlja trajnost našega ribištva", je dodal.

Združeno kraljestvo naj bi izdalo 18 dovoljenj, kanalski otok Jersey pa pet. Skupaj je tako dovoljenje za ribolov v vodah Združenega kraljestva od konca novembra prejelo 83 dodatnih plovil. Še sedem dovoljenj bi po tehničnem posvetovanju lahko podelili do ponedeljka zvečer, je danes sporočila Evropska komisija.

Francija je pred današnjim dnem dejala, da dovoljenja za delovanje v britanskih vodah in vodah Kanalskih otokov niso prejele še 104 ribiške ladje. Glede na sporazum o brexitu lahko evropski ribiči še naprej lovijo v britanskih vodah, če lahko dokažejo, da so tam lovili ribe že pred brexitom.

Pariz je zagrozil, da bo zaradi spora vložil pritožbo pri Evropski komisiji. To bi lahko pomenilo, da bi EU Združenemu kraljestvu lahko naložil finančne kazni ali uvedel carino na britansko blago, če bi presodil, da se Britanija ne drži svojih zavez.