Medtem se italijanski otok Lampedusa spopada z vse večjim pritiskom, samo v zadnjem dnevu je na otok prispelo 800 prebežnikov.

Ladja Open Arms je s 199 ljudmi na krovu na poti proti Brindisiju na jugu Italije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Druga ladja španske nevladne organizacije pa je prebežnike že prepeljala do Lampeduse. Na otok je v zadnjem dnevu prispelo skoraj 800 prebežnikov, še nekaj so jih na otok po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa prepeljale ladje italijanske obalne straže in finančne policije.

V zadnjem dnevu je 150 prebežnikov rešila tudi nevladna organizacija Resqship, ki je na krov svoje ladje Nadir sprejela 90 ljudi, preostale pa italijanska obalna straža.

Lampedusa se v zadnjem času spopada s porastom prihoda prebežnikov. Trenutno je na otoku okoli 2200 ljudi, pri čemer je kapaciteta sprejemnega centra 400 ljudi.

Medtem pa se na Italijo veča pritisk tudi na meji s Francijo. Od začetka leta do 15. junija je namreč Francija v Italijo deportirala že 13.395 ljudi, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Število prebežnikov, ki so letos prispeli v Italijo, se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojilo. Po morju je južno obalo Italije do julija doseglo 87.883 ljudi, lani jih je bilo 39.281, je razvidno iz podatkov italijanskega notranjega ministrstva.

O novih prebežnikih poročajo tudi iz Grčije. Na reki Marica na meji s Turčijo so namreč prijeli okoli 200 ljudi, med njimi veliko otrok in bolnih. Vse bodo zdravstveno oskrbeli in jih prepeljali v taborišče v bližini kraja Filakio.

Do konca julija je po podatkih Združenih narodov v Grčijo po kopnem in morju prispelo že skoraj 12.000 ljudi, a domnevajo, da je številka v resnici še višja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.