Potem ko je policija v ponedeljek protestnike z vodnimi topovi in solzivcem pregnala izpred tamkajšnjega pristanišča, se ti danes zbirajo na osrednjem Velikem trgu.

Protestniki so se že v ponedeljek po odhodu izpred pristanišča razpršili po mestu. Nekaj deset jih je na osrednjem trgu celo prenočilo, vse dopoldne pa so se tam danes znova zbirali novi ljudje, ki protestirajo ob nadzoru policije.

Pred pristaniščem je stanje po poročanju Primorskega dnevnika danes umirjeno, tovornjaki nemoteno vozijo. Policisti so sicer postavili pregrade, da bi vhod zavarovali pred morebitnimi protestniki in dogajanje stalno nadzorujejo, še piše časopis.

Pristanišča v severni Italiji so v zadnjih dneh postala pogosto zbirališče nasprotnikov od prejšnjega petka veljavne obveznosti covidnega potrdila na delovnem mestu. Protesti so med drugim potekali še pred pristanišči v Anconi, Ravenni in Genovi.

Pristaniški delavci v Trstu so v znak nasprotovanja covidnemu potrdilu tudi stavkali. Predstavniki delavcev so danes napovedali, da se bo z njimi v soboto srečal minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli, sam rojen v Trstu.

Covidno potrdilo, ki dokazuje, da je bila oseba cepljena proti covidu-19 ali je to bolezen prebolela ali ima negativni izvid testa na novi koronavirus, je v Italiji od petka obvezno na delovnem mestu tako v javnem kot zasebnem sektorju. Tiste, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, morajo delodajalci poslati domov brez plače. Lahko jih suspendirajo, ne smejo pa jih odpustiti.

Že pred tem so morali pogoj PCT spoštovati zaposleni v zdravstvu in šolstvu, obvezen pa je bil tudi že v meddeželnem javnem prometu.

Po podatkih zdravstvenega ministrstva je doslej vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo več kot 85 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let. Glede na ocene je še necepljenih do tri milijone zaposlenih.