To so prve volitve v času mandata predsednika Serdarja Berdimuhamedova in sledijo nedavni ukinitvi zgornjega doma zakonodajnega telesa.

Volišča so se danes odprla ob 4.00 in se bodo zaprla ob 16.00 po srednjeevropskem času. V državi sicer od izstopa iz Sovjetske zveze leta 1991 še niso imeli volitev, ki bi bile v skladu z zahodnimi merili poštene in svobodne.

Predsednik države Serdar Berdimuhamedov je kljub temu volivce skušal pomiriti z obljubami, da bodo tokratne volitve potekale po demokratičnih načelih, "v skladu z lokalno zakonodajo in mednarodnim pravom", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na volitvah ne sodeluje opozicija. Prav tako pa je težko najti informacije o 258 kandidatih, saj so večinoma znane le njihove biografije, objavljene v časopisu Turkmenistan Neutral.

Turkmenistan, nekdanja sovjetska republika, je ena najbolj represivnih in zaprtih držav na svetu. Po podatkih organizacije Novinarji brez meja je država na 177. mestu med 180 državami po svobodi tiska. O tem, kako režim sprejema vsakodnevne odločitve, pa je znano zelo malo.