Po prejšnjem četrtku, ko je potekala največja stavka v britanskem zdravstvenem sistemu doslej, se nadaljuje širši val stavk in protestov nezadovoljnih uslužbencev v državi, ki se spopada z visoko inflacijo in vse višjimi življenjskimi stroški.

V tokratni enodnevni stavki vnovič sodeluje do 100.000 članov sindikata Royal College of Nursing (RCN), katerega člani so pretekli četrtek v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem stavkali prvič v 106 letih obstoja. Za stavko so se odločili po zavrnitvi vladne ponudbe glede zvišanja plač.

Sindikat namreč zahteva 19-odstotno povišanje plač in uskladitev z inflacijo, ob tem pa zatrjuje, da so dosedanji ukrepi nezadostni in ogrožajo področje zdravstvene oskrbe, saj da je izjemno težko pritegniti in zadržati uslužbence.

Vlada medtem vztraja, da si Velika Britanija, ki jo je prizadela recesija, ne more privoščiti več kot približno petodstotnega povišanja plač. Odbor, posebej zadolžen za preučitev plač v zdravstvenem sistemu, je predlagal 5,5-odstotno povišanje plač za medicinske sestre, za uslužbence z najnižjimi plačami, kot so čistilke, pa 9,3-odstotno.

"Potrebujemo višje plače, več osebja in izboljšave pri varstvu pacientov. Smo preobremenjeni in premalo plačani, nacionalna zdravstvena služba pa je v razsulu," je dejala ena od stavkajočih medicinskih sester v Liverpoolu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medicinske sestre so le ena skupina od številnih uslužbencev v javnem in zasebnem sektorju v Združenem kraljestvu, ki se zaradi plač in delovnih razmer spopadajo s krizo življenjskih stroškov, ki jo je še poslabšala visoka inflacija. Indeks cen življenjskih potrebščin v državi trenutno znaša skoraj 11 odstotkov.

V sredo bodo stavkali tudi delavci v reševalnih službah, vključno z reševalci in zaposlenimi v klicnih centrih. Še ena stavka zdravstvenih delavcev je načrtovana za 28. december, medtem ko naj bi drugi, vključno s cariniki ter zaposlenimi na poštah in železnicah, stavkali v božičnem času.