Pričakovano odločitev je 78-letnik razkril v videu, ki ga je objavil na spletnih družbenih omrežjih. "Želim – če se strinjate – prispevati nekaj svojega k temu, da bodo prihodnja leta dobra za vse nas," je poudaril.

Kot je še dejal, je biti predsednik zelo zanimiva in napeta naloga, pisana na kožo človeku, ki "ljubi presenečenja". Ob tem je spomnil na preteklih pet let, ki jih je zaznamovalo dogajanje, ki ga ni pričakoval nihče.

Živimo v nemirnih časih, "ko ni nič več samoumevno in se moramo za to, kar nam je pomembno, vsak dan na novo boriti", je dejal Van der Bellen, ki pričakuje, da bo podobno tudi v prihodnjih letih, ko nas čaka predvsem "velika naloga, da ohranimo mir, socialno kohezijo in naravo".

Dvominutni video z naslovom "Biti tu za našo Avstrijo" je sklenil z besedami: "Ime mi je Alexander Van der Bellen – kandidiram za položaj avstrijskega zveznega predsednika ter vas prosim za vašo podporo in vaš glas."

Predsednikova napoved je bila po poročanju APA-ja pričakovana. Van der Bellen je bil sicer prvič izvoljen 4. decembra 2016, potem ko je v napetem volilnem maratonu na koncu s 53,8-odstotno podporo premagal kandidata svobodnjakov (FPÖ) Norberta Hoferja.

Ta se za predsedniško mesto letos ne bo potegoval, so pa pri FPÖ-ju napovedali, da bodo izbrali drugega protikandidata. Ljudska stranka (ÖVP) in socialdemokrati (SPÖ) so medtem že podprli Van der Bellna, prav tako ga kot že pred šestimi leti podpirajo v stranki NEOS in avstrijskih Zelenih, ki jih je v preteklosti vodil.

Datum predsedniških volitev za zdaj še ni določen.