ZN je splošen embargo na orožje za Somalijo uvedel leta 1992, vendar so ga od takrat za sile somalijske vlade v glavnem omilili.

Embargo ni veljal za dobavo orožja za razvoj somalijskih varnostnih sil, čeprav je Somalija o tem morala obvestiti odbor ZN-a, ki je nadzoroval sankcije in je lahko ugovarjal določenemu težkemu orožju.

Prva resolucija, ki jo je Varnostni svet ZN soglasno sprejel v petek, je odpravila splošni embargo in s tem zadnje omejitve za somalijsko vlado. Druga resolucija je ponovno uvedla embargo na orožje za skupino Al Šabab in ohranila prepoved dobave orožja, streliva in vojaške opreme islamistični skupini in "drugim akterjem, ki nameravajo ogroziti mir in varnost v Somaliji".

Somalijska ofenziva proti oboroženi skupini Al Šabab je po znatnem napredku že več mesecev v zastoju, zaradi česar so se pojavili pomisleki glede sposobnosti vlade, da zatre 16 let trajajočo vstajo, ki jo vodijo borci, povezani z Al Kaido.

Somalijska vojska je v zavezništvu s klanovskimi milicami ob podpori mirovnih sil Afriške unije v Somaliji (ATMIS) ponovno vzpostavila nadzor nad obsežnimi območji države.

ZN sicer zahteva, da se sile ATMIS do konca prihodnjega leta umaknejo, varovanje pa prevzameta somalijska vojska in policija.