Resolucijo o podaljšanju mandata je podprla tudi Rusija, vendar je ob tem izrazila zaskrbljenost zaradi letošnje po njihovi oceni neupravičene in nepojasnjene podvojitve števila pripadnikov misije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Varnostni svet ZN-a je z odobritvijo Uniji dovolil, da za eno leto podaljša delovanje vojaških sil Eufor-Althea, ki od leta 2004 zagotavljajo izvajanje daytonskega sporazuma, s katerim se je končala vojna v BiH-u. Misija bo tako v državi ostala vsaj do novembra prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"EU bo še naprej zagotavljal varno okolje v BiH-u za vse državljane in jo podpiral," je po soglasnem sprejetju podaljšanja misije na Twitterju zapisal visoki predstavnik EU-ja za zunanje zadeve Josep Borrell.

Namestnica stalnega predstavnika Rusije pri ZN-u Anna Evstigneeva je na zasedanju dejala, da njena država podpira resolucijo za podaljšanje, ker je ta "depolitizirana" in "povsem tehnična", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Hkrati bi radi še enkrat povedali, da smo zaskrbljeni zaradi še vedno neupravičene in še vedno nepojasnjene podvojitve kontingenta Euforja leta 2022," je dejala.

24. februarja, na dan, ko je Rusija napadla Ukrajino, je Eufor napovedal napotitev dodatnih 500 vojakov v BiH, s čimer se je število pripadnikov mirovnih sil v državi skoraj podvojilo. Predtem jih je bilo tam namreč 600.

Konec oktobra je vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik dejal, da bo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaprosil za podporo nadaljevanju misije Eufor-Althea, da te ne bi zamenjale Natove sile, ki jih ruski predsednik vidi kot grožnjo.