V resoluciji med drugim pozivajo mjanmarsko vladajočo vojaško hunto, naj izpusti zaprto voditeljico Aung San Su Či.

Resolucija je bila potrjena z 12 glasovi, tri članice – Kitajska, Rusija in Indija – pa so se glasovanja vzdržale. Sprejetje resolucije je sicer pomenilo trenutek relativne enotnosti VS-ja ZN-a v letu, v katerem so se delitve še povečale zaradi ruske invazije na Ukrajino.

"Vsaka priložnost, da Varnostni svet o katerem koli vprašanju, zlasti pa o Mjanmaru, spregovori enotno in odločno, je dobrodošla," je pred glasovanjem dejal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa.

15-članski Varnostni svet ZN-a je že desetletja razdeljen glede Mjanmara, ki je od februarja 2021 pod oblastjo vojaške hunte. 77-letna Aung San Su Či je namreč v zaporu, odkar je vojska pred skoraj dvema letoma strmoglavila njeno vlado in nasilno zatrla vsakršen upor.

Resolucija VS-ja ZN-a poziva hunto, naj "nemudoma izpusti vse samovoljno pridržane zapornike", vključno s Aung San Su Či in nekdanjim predsednikom Win Mjintom. Zahteva tudi "takojšnje prenehanje vseh oblik nasilja" in poziva "vse strani k spoštovanju človekovih pravic, temeljnih svoboščin in pravne države".

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je po glasovanju dejal, da resolucija predstavlja "močno sporočilo" celotnega sveta, da mora hunta "končati nasilje po vsej državi" in izpustiti zapornike. Pozval je tudi k večjim prizadevanjem za ponovno vzpostavitev demokracije v Mjanmaru.