Somalijski vladi pomaga v boju proti islamskim skrajnežem iz skupine Al Šabab, ki si že več kot desetletje prizadeva strmoglaviti civilno vlado države.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je podaljšanje mandata misije AU-ja v Somaliji (Amisom), ki naj bi potekel v četrtek, predlagal v začetku marca. Tehnično sicer ne gre za podaljšanje mandata, ampak za misijo z novim imenom – misija AU-ja za tranzicijo v Somaliji (Atmis). Pristojna bo za pomoč somalijskim silam pri prevzemanju odgovornosti za varnost v državi.

Navzočnost mednarodnih sil v misiji se bo zato zmanjševala postopoma v štirih fazah, dokler se do konca 2024 ne bodo umaknile še zadnje mednarodne enote ZN-a.

V Somaliji, ki se pripravlja na volitve, se vrstijo teroristični napadi. Samo prejšnji teden sta dva teroristična napada zahtevala 48 življenj. Prihodnji teden bodo volitve v spodnji dom parlamenta, ki bo pozneje izbral predsednika države.

Mandat predsedniku Mohamedu Abdulahiju Mohamedu je potekel februarja lani, v državi pa jim doslej volitev ni uspelo izvesti.

Skrajneži so imeli oblast v prestolnici Mogadiš do leta 2011, ko so jih pregnale sile AU-ja, vendar pa imajo v rokah še nekaj ozemlja na podeželju.